جُنادَة بن کَعب در کربلا

جُنادَة بن کَعب در کربلا

 جُنادَة بن کَعب«جناده» فرزند«کعب انصاری» است. او با اهل و عیال خود و فرزندش «عمرو» درمکّه معظمه به خدمت امام حسین علیه السلام رسیدو تاروز عاشورا در رکاب آن حضرت باقی ماند.(1)  در زیارت «ناحیه مقدسه» آمده است:« السّلام علی جنادةبن کعب الانصاری الخزرجّی». 

 

«جناده» از جمله شهدایی است که پیش از ظهر روز عاشورا به درجه رفیع شهادت نائل آمده است.(2) اوهنگام تاختن به سوی دشمن این رجز را ترنّم می کرد:«من جناده پسر حارثم، نه ضعیفم ونه پیمان شکن. بربیعت خود ثابت رأی هستم تابه وارث خود این عهد را ارث نهم، درحالی که امروز اعضای بدنم دراین زمین شکسته خواهد شد». او سرانجام در روز  عاشورا، و در حمله نخستین به شهادت رسید. (3)
 
عمرو بن جناده (رضی الله عنه) 
 
«عمرو» فرزند «جناده» شهید کربلا است.(4) اودر حالی که عمری بیش از یازده سال نداشت، پس از شهادت پدرش به خدمت امام آمد تا اذن جهاد بگیرد. حضرت او را اذن میدان نداد وفرمود:« پدر این نوجوان در اولین حمله کشته شده است. شاید مادرش کشته شدن او را خوش نداشته باشد».(5) نوجوان گفت:« البته مادرم مرا به جهاد امر کرده است».(6) پس از آن امام به او اجازه جنگیدن داد. او در هنگام ورود به میدان این بیت را ترنم می کرد: 
 
امیری حسین و نعم الامیر                   سرور فؤاد البشیر النذیر
علی وفاطمه والده                           و هل تعلمون له من نظیر(7)
  
سالارم حسین است و چه نیک امیری، که نشاط دل پیامبر و مژده دهنده (به سعادت) و بیم دهنده(از انحراف و دوری از حق) است. علی وفاطمه پدر ومادر اویند و آیا مانند او کسی را می شناسید؟ 
 
شهادت عمرو
 
پس از اجازه امام «عمرو» بی درنگ به میدان رفت و پس از کارزاری نه چندان طولانی به شهادت رسید. این نوجوان نیز همانند پدرش در زیارت ناحیه مقدسه مورد سلام امام است: «السلام علی جنادةبن کعب الانصاری الخزرجی، و ابنه عمرو بن جناده؛ سلام بر جناده پسر کعب انصاری خزرجی و فرزندش عمرو پسر جناده». 
 
بحریّة دختر مسعود خزرجّی 
 
پس از شهادت «عمرو»، دشمن سر جدا شده او را به سمت امام حسین علیه السلام پرتاب کرد. مادرش«بحریه» دختر«مسعود خزرجّی» سر نوجوانش را برداشت و خون از آن برگرفت و به طرف مردی که در نزدیکی او قرار داشت پرتاب کرد که ضربه سر، او را در جا کشت.(8) پس از آن، این مادر شهید که همسر شهید نیز بود، به خیمه گاه بازگشت و ستون خیمه را از جای کند و این اشعار را می خواند: 
 
«من در بین زنان، ضعیف، خرد شده، پوسیده، و لاغرم. امّا شما را در راه حمایت فرزندان فاطمه گرامی، ضربتی سخت می زنم». 
پس از آن، تیرک خیمه را به جانب لشکر«ابن سعد» پرتاب کرد و دو نفر را مورد اصابت قرار داد. امام علیه السّلام آن زن را به خیمه گاه باز گرداند.(9)
 
درسی که می توان گرفت: شوهر بحریه گفت وفای به عهد و پیمان رابه وارث خویش ارث می نهم. وفای به عهد، پس از فرزندش «عمرو بن جنادة» به وارث دیگرش«بحریه» رسید. در حمایت از مقام رفیع اسلام، امام، مرد و زن و بزرگ و کوچک برابرند و هر کس در حد توان خویش، موظف به دفاع از این حریم است. البته این، مستلزم شعور و معرفتی بالاست تا انسان به عرصه های خدمت به امام زمان خود راه یابد.
 
منابع:
 
1ـ منتهی الآمال، ج1، ص 654؛ ابصار العین، ص 158.
2ـ منتهی الآمال، ج1، ص 654.
3ـ ابصار العین، ص 158.
4ـ کتاب الفتوح، ج5، ص 110.
5ـ عبارت امام از ابومخنف گزارش شده است: عن الحسین علیه السلام:«انّ هذا غلام قتل ابوه فی المعرکة و لعلّ امّه تکره ذلک». مقتل الحسین علیه السلام مقرم، ص 253.
6ـ فقال الغلام:« انّی امّی هی الّتی امرتنی ». ابصار العین، ص 159.
7ـ مناقب آل ابی طالب، ج 4، ص 104.
8ـ مناقب آل ابی طالب، ج 3، ص 219؛ مقتل الحسین مقرم، ص 112؛ مقتل الحسین خوارزمی، ج 2، ص 22.
9ـ بحار الانوار، ج 45، ص 28.




:: موضوعات مرتبط: , ,
:: برچسب‌ها: محرم , مطالب محرم , تصاویر زمینه محرم , جُنادَة بن کَعب در کربلا , تصاویر حرم امام حسین ع , حضرت عباس , مطالب مناسبتی محرم , وبلاگ مذهبی فردا , افراد حاضر در کربلا , شهدای کربلا , معرفی شهیدان ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
نویسنده : فردا
تاریخ : یک شنبه 9 / 8 / 1393
مطالب مرتبط با این پست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید

/weblog/file/img/m.jpg
پویا در تاریخ : 1393/8/10/6 - - گفته است :
السلام علی الحسين و علی علی بن الحسين و علی اولاد الحسين و علی اصحاب الحسين.


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: